Quantcast
Channel: Svenskt Projektforum
Viewing all 1128 articles
Browse latest View live

DEBATT: Nu knyter vi ihop säcken kring nyckeltal

$
0
0

nyckel

Vi sammanfattar diskussionen kring nyckeltal med en tredje artikel. I den första artikeln liknade maskinverkstaden och dess försörjningssystem med dagens projektverksamhet och stödjande processer. I dag vill projektberoende organisationer kunna höja projektförmågan och vet att det är svårt att prioritera rätt åtgärd och satsa effektivt. I den andra artikeln redovisade vi rubriker för nyckeltal som kommit till oss genom 727 svar i projektmognadsundersökningar under 2013. De undersökta företagen fick ange mognadsnivå för sju processer och fick dessutom en möjlighet att redovisa vilka nyckeltal som använts. När vi studerat svaren kan vi se att de är spridda på många sätt. Det finns få nyckeltal som är gemensamma för en organisation och det finns ingen indikation på att de används för att ange värde och effekt av planerade och genomförda satsningar. Om man i verkstaden kunde prioritera medvetet mellan olika investeringsalternativ så verkar det mer osäkert hur man investerar för att höja sin projektförmåga, man vet knappast hur man mäter den. De nyckeltal som används ägs inte av hela organisationen och överlever sällan fler säsonger.
Baseline Management har delat in mognadsundersökningen i sju processer, där svaren angavs på en femgradig skala. 2013 svarade 727 stycken i delgrupperna kommuner, statliga organisationer, regioner och landsting, samt privata organisationer. Svaren är individuella och har avgivits anonymt. De ligger sannolikt något högt i förhållande till verkligheten. När resultaten samlas till index så kan de presenteras på detta sätt. Mognadsnivåerna för de sju processerna har summerats och dividerats med sju. För ytterligare förklaringar och analys hänvisas till de rapporter som publicerats under 2013. Tabellerna har publicerats i ”SPI 2013, slutrapport”. SPI – Svenskt ProjektIndex blir ett kollektivt nyckeltal. Baseline Management kommer att fortsätta med SPI 2014. De organisationer som deltar kan bli jämförda med index och det säger sig självt att ju fler som deltar, desto bättre blir nyckeltalet. Inbjudan till forskning och samarbete Konsulter som arbetar med att utveckla klienternas projektverksamheter är välkomna att samverka. Enkäten ligger öppen för besvarande och utfallet kan skapa en plattform för effektivare satsningar. Olika institutioner vid Sveriges universitet ser att SPI är en källa till forskning. [faktaruta]

Mer om Nyckeltal

Artikelserie:
DEBATT: Vilka nyckeltal förbättrar ditt projekt?
DEBATT: Nyckeltal för ökad projektförmåga Skribent: Olov Molinder

Projektnätverk

Projektnätverk - Nyckeltal För mer information och besvarande av SPI 2014: www.baselineman.se/spi [/faktaruta]

Ny ordförande i valberedningen

$
0
0

kjell_hedman

Valberedningen har drabbats av en avgång. Elisabeth Kamél som av årsmötet valdes till ordförande och sammankallande i valberedningen har valt att avgå från sitt uppdrag. Valberedningen har därför på styrelsens uppmaning inom sig utsett Kjell Hedman till ordförande och sammankallande. Valberedningen består nu av följande personer:
  • Kjell Hedman
  • Håkan Sjöblom
  • Henrik Jönsson

Projektverktygsdagen

$
0
0

may27

27 maj arrangerar vi Projektverktygsdagen 2014 på Münchenbryggeriet. I år har vi tänkt att spana in i framtiden. Vi ska belysa projekttrender, med ett extra öga på trender som berör projektverktyg. Hur mycket inverkan har molnet? Vilka mobila verktyg finns tillgängliga? Är gratisverktygen ett hot eller en möjlighet? De och många andra frågor kommer diskuteras under dagen, under ledning av projektverktygsciceronen, Joakim Jardenberg. Skriv ned datumet i din kalender och anmäl dig här (Som medlem för du 1200 kr rabatt) Vill ditt företag bli sponsor eller utställare och ta en mer aktiv del av dagen? Tag kontakt med Ingalill Abrahamsson via mail ingalill.abrahamsson@projektforum.se eller ring till kansliet på tel. 08-22 14 13 så skickar vi vårt utställarpaket.

Trender i projektens värld

$
0
0

kristallkula_600

1. Optimering av projektportföljen i fokus

Ända sedan slutet av 1990-talet har portföljstyrning och projektkontor (PMO – Project Management Office) varit heta ämnen på internationella projektkonferenser. Men i Sverige har det gått långsammare. Projektkontor har startats och lagts ner. Projektkontoren har haft svårt att bevisa sina värden för företagsledningarna, som i sin tur inte på allvar efterfrågat beslutsunderlag för att aktiv kunna styra sin projektportfölj. Strategisk optimering av projektportföljen över hela koncernen har i många organisationer allt för länge lyst med sin frånvaro. Men under 2013 har något hänt. Fler och fler toppchefer inser att det finns mycket pengar att spara på att köra ett mindre antal projekt parallellt och då verkligen köra organisationens absolut viktigaste projekt. Bara då kan de nyckelpersoner som alltid blir flaskhalsar producera tillräckligt mycket för att skapa högt leveranstryck i organisationen. Det räcker inte att ett projekt har ett positivt business case för att köras – det ska vara mer positivt än alternativa projekt för att platsa. Ytterligare ett tydligt tecken vi ser är de PMO-chefsnätverk där projektkontorscheferna från olika företag och myndigheter träffas och utbyter erfarenheter. Det hade inte varit möjligt för bara ett par år sedan.

2. Agil implemetering i organisationen

Begreppen lean och agilt baserade på Best practise i produktutveckling och projektledning och har utvecklats under årtionden. Målet är att maximera effektiviteten – för att öka eller bibehålla upplevda värdet av resultatet med mindre arbete. Trots att dessa begrepp är på listan över trendord under de senaste åren, kan modern beteendevetenskap förklara varför lean och agilt är effektiva: de skapar helt enkelt mer delaktighet och engagemang bland medarbetarna. Den första idén kring lean och agilt handlar om begreppet Last Planner. Det vill säga att de som utför arbetet ska vara de som planerar den. Människor har väl utvecklade hjärnor med mycket kapacitet. Om de planerar tillsammans kommer de att hitta bättre sätt att arbeta än något datorprogram eller expert kan göra. Den andra idén handlar om kontroll och transparens, som bygger på att alla ska ha insyn i alla delar i projektet. Tanken är att detta stärker ansvarsskyldigheten och möjliggör individuella initiativ. När all kommunikation synliggörs så har projektledaren kontroll och behöver inte styra på detaljnivå. Gruppen bestämmer det mest på egen hand genom tätt samarbete då alla har tillgång till rätt information. Projekt ska förstås inte genomföras helt utan planering, men hellre ska övergripande planering göras än detaljerad. Bakgrunden är – och här känner många av oss projektledare igen oss – att projekt har en tendens att förändras vilket gör att alltför detaljerad planering kan innebära slöseri med tid. Det handlar med andra ord om agil projektledning även i organisationsprojekt.

3. Hemmaplan är inte längre Sverige

Sverige har länge haft multinationella företag med engelska som arbetsspråk, till exempel Ericsson. På senare tid har dock en mycket stor andel av svenska företag fått inte bara vissa länder i Norden utan hela Norden och Baltikum som hemmamarknad – inte minst bankerna. Och företag från hela världen etablerar sig i Sverige. Engelska har införts som arbetsspråk, projektgrupper har i normalfallet blivit distribuerade och man kommunicerar inte längre ansikte mot ansikte på sitt modersmål. Det här ställer allt större krav på inte minst projektledarnas förmåga att bygga starka team och lyckas med sin kommunikation. Marknaden är global, produktion flyttas utomlands och R&D utförs mer och mer i andra världsdelar. De projektledare som verkar i en internationell och mångkulturell miljö har ofta intressenter och delar av sin projektorganisation utspridda över världen. Hur är det att leda projekt utan att träffas? Hur anpassar man sig som projektledare till denna nya vardag? Hur påverkas man av kulturella skillnader? Hur skapar vi ett gemensamt språk? Dessa är frågor som blivit mer frekventa den senaste tiden. Vi märker också att allt fler högskolor har kurser i internationell projektledning.

IPMA seminarium i morgon

$
0
0

ipma

Funderar du på att genomföra en IPMA-certifiering? Besök vårt kostnadsfria informationsseminarium den 28 februari 2014 i Stockholm. Våra representanter går igenom alla nivåer för IPMA-certifiering och svarar på dina frågor. Informationsseminarium om IPMA-certifiering Tid: 28 feb 2014, 09:00 - 11:00 Plats: Kammakargatan 7, Stockholm Vi bjuder på enklare förtäring i samband med seminariet. Som medlem i Svenskt projektforum får du rabatt på alla certifieringar. Bli medlem idag

Anmäl dig här

[contact-form-7 id="5466" title="IPMA-infoseminarium - 2014-02-28"]

Projektnätverk: Projektkontor 6 mars

$
0
0

portfolj_200

Passa på att delta i en av Svenskt Projektforums mest populära Projektnätverk. Förra gången var det fullsatt och under nästa träff kommer bland annat följande tema diskuteras "Är PMO/projektkontor en organisation eller en funktion?" Olika organisationer kan kan välja positionering utifrån aktuell projektmognad och det finns en del olika åsikter. Följande länk kan ge en del uppslag till hur man kan resonera. http://www.projectsmart.co.uk/3-different-types-of-project-management-offices.html Tid: Torsdag 6 mars 8:00, 2014 (Fika från 07:30) Plats: Svenskt Projektforum, Kammakargatan 7, Stockholm Anmäl ditt intresse här

Projektvärlden nr 1 i brevlådan

$
0
0

Projektvärlden nr1 2014

Under förra veckan skickade vi ut första numret av Projektvärlden. Huvudartikeln handlar om Martin Österdahl, som ledde Eurovision Song Contest i Malmö 2013. Bland övriga artiklar hittar vi bland annat Olof Molinders avslutande artikel om nyckeltal för projekt, en artikel som diskuterar vilka stöd det finns för utsatta projektledare när projekten krisar, nya tips från Silvana Balcanovic om användbara appar och program, samt en hel del annat smått och gott.

Följ mig! – månadens medlemsbok

$
0
0

Följ Mig

Denna månads medlemsbok är Följ mig! som ger ett kulturellt, historiskt och filosofiskt perspektiv på gott ledarskap som överlever alla trender. Den beskriver dessutom dagens spetsforskning på området och ger praktiska råd om hur du som ledare får andra att vilja följa dig. Boken vänder sig till dig som vill utveckla ditt eget ledarskap och få andra att ta ökat ansvar i den egna verksamheten. Den vänder sig också till dig som vill utveckla din förmåga att påverka den organisation du arbetar i och själv bli en ledare. Beställ bok här (specialerbjudande för medlemmar) Bli medlem

Fullsatt Projektnätverk igen

$
0
0

Kostas Bartjokas berättar om Projektkontor

Det är väldigt populärt med projektkontor och det är många som är nyfikna på hur man sätter upp ett projektkontor inom sin organisation. I Projektnätverk - Projektkontor och Portföljstyrning, diskuteras problem och lösningar. Torsdagen 6 mars berättade Kostas Bartjokas om sina praktiska erfarenheter. Och det var fullsatt. Anmäl er i tid till nästa nätverk (Bara för medlemmar)

For Young Professionals

$
0
0

IPMA Young Crew Sweden

Nu har Svenskt Projektforum dragit igång IPMA Young Crew Sweden, ett nätverk för studenter och unga med internationell touch. Nätverket är öppet för internationella och svenska studenter under 35 år. Den 19 mars kommer de arrangera sin första aktivitet med en föreläsning och workshop med Michel Issa, på Chalmers i Göteborg. I sommar planerar de en träff med sin finska systerförening. Läs mer (på engelska)

Rätt nyckel till projektet?

$
0
0

Nyckeltal

Att effektivt kunna hantera projektarbetsformen anses idag vara en nyckelkompetens, avgörande för konkurrensförmåga och långsiktig överlevnad. För det behövs nyckeltal. Projektmognadsanalyser har visat att det saknas gemensamma och erkända metoder för att l kunna mäta vad som verkligen påverkar en organisations förmåga att genomföra lönsamma projekt. Under våren 2014 kommer vi träffas två kvällar för att fördjupa oss i ämnet. Datum 19 mars: Avgränsning och definition av projektverksamheten 13 maj: Relevanta nyckeltal för att prioritera och utveckla projektverksamheten Anmäl dig här (Endast för medlemmar av Svenskt Projektforum)

Träffa oss på Passion for Projects.

$
0
0

Passion for projects

Den 10-11 mars kan ni träffa oss i Helsingborg på den stora projektmässan, Passion for projects. Svenskt Projektforum har ett eget bord där ni kan träffa oss. Kom och diskutera våra Projektnätverk, Projektverktygsdagen 27 maj, innehållet i Projektvärlden och IPMA certifiering. Vi vill höra allas åsikter om vår verksamhet. Och är du inte medlem än, så hjälper vi dig bli det.

Erik Månsson pratar olika ledarstilar

$
0
0

Erik Månsson

Ledarskap i fokus - Olika ledarstilar i världen. Svenskt Projektforum och Projectplace välkomnar till ett seminarium i två delar med Erik Månsson Del ett: Olika ledarstilar i världen - Tror du att det ryska, tyska, amerikanska eller svenska ledarskapet skulle vara mest framgångsrikt i ett internationellt projekt? Del två: Hur kan man mäta ledarskap i projekt enligt IPMAs Project Excellence model? Vi går igenom en fallstudie där deltagarna får träna sig att bedöma graden av excellence 0-100% av ledarskap i ett projekt. Välkommen den 20 mars mellan 16.00-18.00 till en spännande eftermiddag med ledarskap i fokus. Plats: Projectplace International AB, Klarabergsgatan 60, 1 tr Antalet platser är begränsat så anmäl dig idag! Kort om Erik Månsson: Oberoende konsult, utbildare, coach och handledare i Frankfurt am Main, Tyskland, Svensk medborgare med experterfarenhet från Saudiarabien, Luxemburg, Belgien, Tyskland och Storbritannien. Tidigare programchef för det gemensamma eurobetalningsområdet (SEPA) integrerade betalningssystemet för 8.000 banker. Medlem i IPMA Award Management Board. * för dig som av någon anledning inte är medlem i Svenskt Projektforum skickar vi en medlemsfaktura.

Anmälan

[contact-form-7 id="8623" title="Seminarium med Erik Månsson"]

Vi välkomnar Antura, Canea och Tieto

$
0
0

may27

Antura, Canea och Tieto är nu klara som huvudsponsorer till Projektverktygsdagen 2014 27 maj på Münchenbryggeriet. Temat i år är projekttrender. De olika bolagen kommer visa upp vad som är nytt inom deras områden, och dessutom kommer vi diskutera nyheter och rön inom projektvärlden. Det finns fortfarande utställarplatser kvar. Ladda ned information här

Workshop i Göteborg 19 mars

$
0
0

IPMA Young Crew Sweden

IPMA Young Crew är ett nytt nätverk för studenter och unga projektledare. Kommunikationen i nätverket är på engelska då många av medlemmarna är internationella studenter. De kommer arrangera sin första nätverksträff och workshop på onsdag 19 mars. Nätverkande har blivit ett viktigt sätt att utveckla organisationer och sin personliga karriär. Young Crew har bjudit in Michel Issa för att diskutera hur man bibehåller och utvecklar ett nätverk, samt hur viktigt det är med nätverkande för projektledarrollen. Anmäl dig här

Hjärnforskaren Katarina Gospic är första huvudtalare

$
0
0

Katarina Gospic Foto:Martin Kjellberg

Den beslutsfattande hjärnan

PVD 2014: Den tekniska utvecklingen har gått i rasande fart men vår hjärna ser exakt likadan ut idag som den gjorde för 40.000 år sedan. Hur hanterar vi informationsöverflöd, vad händer i hjärnan när vi fattar beslut? På Projektverktygsdgaen 2104 berättar hjärnforskaren Katarina Gospic om hur vi blir lurade av vår hjärna och ger tips om vilka verktyg vi kan använda för att styra oss i en mer önskad och medveten inriktning.
Anmäl dig till Projektverktygsdagen 2014, 27 maj (medlemsrabatt 1200 kr)

Projektnätverk Nyckeltal är igång

$
0
0

Bo Tonnquist och Olof Molinder

Onsdag 19 mars samlades en skara projektledare hos oss på Kammakargatan 7 i Stockholm. Under ledning av Olof Molinder och Bo Tonnquist diskuterades hur man via projektmognadsanalyser kan mäta vad som verkligen påverkar en organisations förmåga att genomföra lönsamma projekt. Nästa möte är 13 maj. Anmäl dig här

Projektnätverk projektkontor 3 april

$
0
0

3 april kommer Projektnätverk Projektkontor diskutera portföljer från perspektivet Controlling PMO. Försäkringskassans projektkontor kommer att berätta om hur de arbetar med portföljhantering. Frågor som kommer att belysas är bland annat portföljindelning, ägarskap, projektprioritering, finansiering samt hantering av löpande omprioriteringar och konsekvenser av detta. Presentatör är Kerstin Wiklund.

Det blir även en presentation av hur man kan åskådliggöra portföljens innehåll med bubbeldiagram, i uppföljningssyfte för en ”Early warning” eller som ett urvalsinstrument. En viktig del av mötet är diskussioner i grupper utifrån dagens ämne. Dröj inte med att säkra din plats och anmäl dig som medlem i gruppen om du inte redan gjort det.

Jag ser fram mot vår nästa träff i nätverket.
Georg Silber, nätverksledare

Tid: Torsdag 3 april 8:00, 2014
Plats: Svenskt Projektforum, Kammakargatan 7, Stockholm
(För att delta i mötet måste du vara medlem i Svenskt Projektforum)

Anmäl dig här

IPMA seminarium i Göteborg 2 april

$
0
0

ipma

Funderar du på att genomföra en IPMA-certifiering? Besök vårt kostnadsfria informationsseminarium den 2 april i Göteborg Våra representanter går igenom alla nivåer för IPMA-certifiering och svarar på dina frågor. Informationsseminarium om IPMA-certifiering Datum och tid: Onsdag 2 april, 08.30-10.00 Plats: Lindholmspiren 9, 41756, Göteborg Vi bjuder på enklare förtäring i samband med seminariet. Som medlem i Svenskt projektforum får du rabatt på alla certifieringar. Bli medlem idag

Anmäl dig här

[contact-form-7 id="3051" title="IPMA-infoseminarium"]

Förbered årsmötet 2014

$
0
0

klubba_250px

Boka måndagen 7 april. Nu har valberedningen kommit med förslag på ny styrelse. Anmäl dig idag och var med och rösta för att påverka Svenskt Projektforums framtida utveckling. Plats: Kungl. Myntkabinettet Slottsbacken 6, Stockholm Årsmöte 15:00 – 18:00 Registrering från 14:30 Seminarium med Torbjörn Wenell: Årets projektledare genom åren. Efterföljande mingel och förtäring Anmäl dig här
Viewing all 1128 articles
Browse latest View live